annlouise.nu

tovat

Ann-Louise Månsson, konsthantverkare

 

Ann-Louise Månsson är uppvuxen på Österlen. Tillsammans med sin man hade hon länge ett lantbruk i Skåne Tranås. Numera har hon sin verksamhet i Örum.

 

Efter att i många år uttryckt sig genom olika typer av konsthantverk hittade hon i början av 80-talet tovningen.

– Jag upptäckte vilket fantastiskt material ullen är. Varmt, miljövänligt, slitstarkt, formbart och inte minst vackert, säger Ann-Louise.

I tovning bearbetas ullen med såpa och vatten till tyger, skulpturer, klädesplagg eller föremål. Det är en uråldrig teknik, rent av det allra äldsta sättet att framställa textiler. Enligt legenden från Mesopotamien, dagens södra Irak.

 

Gammal teknik - modern användning

Sen 60-talet används filt (tovning kallas även filtning) utbrett i västvärlden som ett medium för uttryck i både textilkonst och samtida konst. Även inom design, där det anses ha stor betydelse som ett ekologiskt hållbart och resilient textil och uppbyggnadsmaterial.

 

– Det är spännande att kunna förena en gammal teknik med moderna mönster och användningsområden. Under årens lopp har jag gått flera utbildningar och kurser inom hantverket och sett hur många möjligheter det finns i tovningen, fortsätter hon.

 

Under tiden i Skåne Tranås hade de egna får och Ann-Louise tog hand om ullen själv. Allting, från klippning av fåren, rensning och sortering av ullen till bearbetning och färdig produkt.

 

Samarbetspartners

Numera köps ullen in från Åddebo Ull i Uppland. Ull från de svenska lantraserna Gotlandsull, finull och rya.

Stommen till pallarna tillverkas av och i nära samarbete med Skåne Tranås Snickeri och Anna Agger i Örnahusen. Ann-Louise säljer också lammskinn från Tranås Skinnberederi.

 

– Jag strävar efter en lekfullhet, där färgen harmonierar med ullens gråskala. Inspirationen finns i naturen. I livet på landet, avslutar Ann-Louise Månsson för att gå ut till logen och de nyss levererade ull-säckarna.

 

Ann-Louise är medlem i ÖSKG, har tidigare varit medlem i Konsthantverkarna i Ystad och har medverkat på ett flertal utställningar.

 

Övriga försäljningsställen

 

Konsthantverkarna i Ystad

 

 

Aktuellt

 

En av deltagarna på ÖSKG:s konstrunda 29 mars - 7 april.

 

Öppettider konstrundan:

Lör-, sön- och heldagar kl 10 - 18.

Vardagar kl 13 - 17.

 

Välkommen!

 

 

Fotograf Torbjörn Helgesson
Fotograf Torbjörn Helgesson
Fotograf Torbjörn Helgesson
Fotograf Torbjörn Helgesson
Fotograf Torbjörn Helgesson
Fotograf Torbjörn Helgesson
Fotograf Torbjörn Helgesson
Fotograf Torbjörn Helgesson